Vízmolekulákat talált egy amerikai kutatócsoport a Hold napsütötte oldalán

Green plastic water bottle closeup on black background

Egy Boeing 747SP sugárhajtású repülőgépre felszerelt különleges infravörös távcső segítségével egy amerikai asztrofizikai kutatócsoport felfedezte, hogy a Hold napsütötte felszínén is léteznek vízmolekulák. A SOFIA nevű távcsővel rögzített eredmény azért is ilyen különleges, mert ugyan korábban már fedeztek fel hidrogént a Hold napos oldalán, de azt nem tudták, hogy ez egy magában álló hidrogénatom volt, vagy a víz valamely formája.

A vízmolekulákat a Földről is látható Clavius-kráterben fedezték fel, ami a Hold déli féltekéjén helyezkedik el. A talált mennyiség nagyjából 12 milliliternek felel meg, de fontos azt is tudni, hogy a vízmolekulák különállnak egymástól és halmazállapotuk nem is jég vagy folyadék. Számos elmélet szól arról, hogy milyen formában lehetnek jelen ezek a vízmolekulák a felszínen és mennyire védettek a napsütéssel szemben, illetve hogyan képesek fennmaradni a Hold kietlen felszínén.

Ez a felfedezés egyelőre nem azt jelenti, hogy a víz használható volna egy esetleges Hold-misszió alkalmával, de tudományos szempontból feltétlenül érdekes, amit elmond a Naprendszerről. A SOFIA következő missziói több területet is meg fognak vizsgálni, de azt fontos kijelenteni, hogy az eszközzel csak a felszín felső rétegeit lehet vizsgálni, az alsóbb rétegek víztartalmáról még nem fogunk többet megtudni.

Magyar