Vészesen nagy a vizekben található mikroműanyagok koncentrációja a Maldív-szigetek körül

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.

A mikroszkopikus méretű műanyag darabkák többnyire öt milliméternél kisebb részecskék, amik a textilipar és a műanyagpalackok melléktermékeként kerülnek az óceánok vizeibe. A kutatók szerint a nagymennyiségű mikroműanyag a tengeri áramlattal érkezik a térségbe, a szomszédos országokból és Indiából.

Sajnálatos módon a Maldív-szigeteken történő beruházások felgyorsulására és az ennek következtében megnövekedett hulladékmennyiség kezelésére az itteni lakosok nincsenek felkészülve, – egyes felmérések alapján – az elmúlt évtizedben 58 százalékkal nőtt a szeméttermelés fejenkénti mennyisége. Ami további aggodalomra adhat okot, hogy -a szakemberek vizsgálatai alapján -a mikroműanyagok átmérője kevesebb mint 0,4 milliméter, így a sekély vízi korallzátonyok körül élő mikroorganizmusok lenyelhetik ezeket.

Kérdés, hogy az ott élő halak is elfogyasztják-e a vízben található műanyag darabkákat?! Erre keresik a választ a korallzátonyok körül élő halakat vizsgáló tudósok.

Magyar