Malajzia egyik folyóján már sikeresen működik a szemétszedő hajó

A 25 éves Boyan Slat holland feltaláló a rotterdami kikötőben mutatta be új fejlesztését, a The Interceptor nevű rendszert, amely a vízen haladva kikotorja a műanyagszemetet. A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére növelhető – közölte Slat. “El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig” – hangsúlyozta.

Slat szerint mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés nagyjából 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását. A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkeni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük.

Három ilyen hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban, a negyediket pedig a Dominikai Köztársaságban fogják használni – tette hozzá.

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés szeptemberben gyűjtötte be az első műanyaghulldékot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

Forrás: origo.hu; Fotó: TheOceanCleanup

Magyar