Magyarország felszín alatti vízkészletei kiemelkedő természeti erőforrást jelentenek és ivóvízellátásunk több mint 95 %-ban felszín alatti vizekből történik.

Macro of dew on leaf. Nature composition.

A felszín alatti vizek egy részét ipari célokra, öntözésre is használják, ez a hasznosítás azonban kisebb mértékű és növelése nem is indokolt, ugyanakkor a természetes növényzet és a mezőgazdaság szempontjából is nagy a felszín alatti vizek jelentősége, mivel a megfelelő mélységben elhelyezkedő talajvíz elengedhetetlen a növények optimális vízellátásához. Több olyan, természetvédelmi szempontból kiemelt terület van hazánkban, ahol az alulról felszivárgó nedvesség biztosítja a különleges élővilág életfeltételeit.

A felszín alatti víz természetes minőségét elsősorban az a kőzet határozza meg, amelyben a víz elhelyezkedik vagy mozog. Jelentősen befolyásolják az eredeti vízminőséget az áramlások, illetve a víz felszín alatti tartózkodási ideje, továbbá hatással van rá a hőmérséklet is.

Magyarország termálvízkészlete világviszonylatban is említésre méltó, hiszen hazánkban található az ötödik legnagyobb termálvízkészlet. Ezen belül Hévízen van a világ egyetlen olyan gyógyvizű tava, ami egész évben alkalmas a fürdésre. Hazánkban a föld belseje felé haladva átlagosan 5C fokot emelkedik a hőmérséklet 100 méterenként, ami mintegy másfélszerese a világátlagnak. Ennek oka az, hogy a Magyarországot magába foglaló Pannon-medencében a földkéreg vékonyabb a 30-35 km-es világátlagnál – mindössze 24-26 km vastag-, valamint az, hogy a jó hőszigetelő üledékek (agyagok, homokok) töltik ki a medencét.

Ennek az adottságnak köszönhetően, az országban 1289 termálforrás, 17 minősített gyógyhely, 36 minősített gyógyszálloda, 83 minősített gyógyfürdő és 5 gyógyiszap-lelőhely található. Közel 100 kút ad természetes és elismert ásványvizet és ezeknek 40 százalékát palackozzák is.

Magyar