Ma délelőtt elrajtolt a VIII. Tiszai PET Kupa

Idén 12 PET-hajóval tisztítják meg a Záhony és Tokaj közötti folyószakaszt, főként a műanyaghulladékoktól. A PET Kupa stábja és az őket segítő szakmai partnerek folyamatosan fejlesztik innovatív megoldásaikat, hogy az összegyűjtött hulladék jó példaként, a vízhez és a Tiszához köthető termékeken keresztül vigye üzenetét az értékteremtő hulladékgazdálkodásnak. A hulladékmentesítő akció mezőnye a folyami hulladékból készült, záhonyi palackorrú lebegő kikötőről rajtolt el, és ott van a vízen a szintén júliusban felavatott első tiszai plasztik ladik is.

Évszázados múltra tekint vissza az a hajóépítői hagyomány, amely alapján Szabó László mártélyi mester a PET Kupa felkérésére megépítette a folyami hulladékból készült tiszai plasztik ladik első prototípusát. A hagyományőrző vízi jármű nagy valószínűséggel időtállóbbnak ígérkezik, mint korábbi fa társai – olyan újrahasznosított műanyag pallókból munkálták meg, amelyek alapanyagaként a Tiszából kihalászott műanyaghulladék szolgált. Érdekesség, hogy az építéshez szükséges polipropilénből és polietilénből préselt deszkákat hasonló technikákkal lehetett megmunkálni, mint a fenyőféléket. Az elkészült ladik könnyedén és halkan suhan a vízen, valamint ugyanúgy jellemző rá a stabilitás, mint a hagyományos változatokra, sőt könnyedén fel is állhatunk benne, olyan biztonságos.

A PET Kupának köszönhetően az elmúlt években a Tisza közel 70 tonna hulladéktól szabadult meg, amelyet a szervezők és a lelkes kalózok újabbnál újabb kezdeményezésekhez használnak fel.

Például a szintén júliusban átadott palackorrú lebegő kikötők elkészítéséhez, amelyeket pillepalackok tartanak fent a vízen, míg a járófelületüket kupakok biztosítják. A pontonkikötőkre információs táblákat telepítenek, hogy a folyón túrázók ismeretekhez juthassanak azokról a közeli településekről és látnivalókról, amelyeket legtöbbször sűrű növényzet választ el a hajósoktól. A lebegő kikötők egyelőre Zsurk, Záhony és Tiszakóród partjánál biztosítanak biztonságos kikötést és átjárást.

A hétvégi hajóépítést követően ma délelőtt elrajtolt VIII. Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, továbbá számos partner közreműködésével valósul meg. Az összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja, amelynek a FuturAqua Nyrt. is tagja.

Magyar