Az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülnünk, mert a jövőben az ivóvíz egyre nagyobb értéket képvisel majd

Vegyünk néhány pillantást a Föld jelenlegi vízkészlet-eloszlására. A Földön hozzáférhető teljes vízmennyiség 97%-át az óceánok és tengerek vizei teszik ki és a maradék 3%-ból is legalább 2%-a gleccserekben, illetve a hófödte csúcsokon található. Szinte hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy az ivóvízkészlet mennyisége alig egy százaléka a teljes vízkészletnek, mégis ezt a drága kincset használjuk mosogatáshoz is háztartásainkban. Egyes kutatások szerint a fejlett országok legalább 2-3-szor több vizet használnak, mint amit a természetes vízkörforgás biztosítani képes.

Egy-két hasznos tanács a mindennapi vízhasználatunk takarékosabbá tételéhez:

  • A gyümölcsöket, zöldségeket NE folyó vízben, hanem egy külön tálban, vagy a mosogatót félig megtöltve mossuk tisztára.
  • Amennyiben kézzel mosogatunk, kerüljük a folyó vízben való mosogatást, így rengeteg vizet spórolhatunk meg főleg egy zsírosabb edénynél.
  • Fürdésnél használjuk inkább a zuhanyt a teli kádas megoldás helyett, illetve fogmosás és borotválkozás alkalmakor két öblítés között zárjuk el a vizet.
  • Gyűjtsük hordóba az esővizet – ha van rá módunk- és ezzel locsoljunk a kertben.
  • Alkalmanként legalább 150 liter vizet spórolhatunk meg, ha autóinkat nem slaggal, hanem vödörből, szivaccsal mossuk le.
  • Tanítsuk meg a fiatal generációkat az édesvíz fontosságára, vizeink tisztán tartására és vízkészleteink megóvására- a víztakarékosságra!
Magyar